koliwo

Oświęcenie koliwa na Bractwie [BMP św. Ducha]

koliwoZwyczajem Bractwa młodzieżowego z parafii Św. Ducha w pierwszy piątek Wielkiego Postu jest oświecenie koliwa. Ksiądz Andrzej Popławski – opiekun duchowy Bractwa przypomniał historię św. Teodora z Tyru i wyjaśnił dlaczego warto kultywować tą przepiękną tradycję.

Tradycją jest, że koliwo przygotowane jest według receptury greckiej.

Podajemy przepis na greckie koliwo.

Składniki:
– ziarno pszenicy,
– sezam,
– migdały,
– orzechy włoskie,
– rodzynki,
– cynamon,
– cukier waniliowy,
– cukier,
– cukier puder,
– bułka tarta.
Sposób przygotowania:

Ziarna pszenicy wrzucić do zimnej wody, gotować na wolnym ogniu (1 szklanka pszenicy na 3 szklanki wody). Po zagotowaniu zlać połowę wody, uzupełnić zimną wodą. Czynność powtórzyć 2 razy. Gdy ziarna zmiękną i popękają, zlać wodę, przepłukać zimną wodą. Pszenicę wyłożyć na czystą serwetę, przykryć drugą serwetą. Odstawić na noc.

Sezam podgrzać na patelni, migdały i orzechy pokroić, dodać rodzynki, cynamon, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1-2 garści cukru. Wszystko wymieszać, wyłożyć do miseczki, na wierzchu dość szczelnie posypać bułką tartą, a następnie cukrem pudrem. Ozdobić według uznania.

Post Author: t.kisielewski